dinsdag 1 mei 2018

Een blinde man op bezoek!

In het thema 'leven met een beperking' leek het mij wel leuk om de kinderen kennis te laten maken met iemand die al jaren leeft met een beperking. Ik moest echt niet lang en ver zoeken... Eerder dit jaar had ik kennis gemaakt met Ignace. Een blinde man uit mijn buurt. Hij gaf met een hele zak tennisballetjes voor de school en in ruil ging ik met hem af en toe eens boodschappen doen. Toen ik hem voorstelde om eens naar onze school te komen, was hij meteen super enthousiast en zo kwam Ignace zijn verhaal vertellen...

Hij vertelde vooral dat hij zijn beperking niet zag als een beperking. Hij heeft door zijn beperking ook heel veel nieuwe dingen bijgeleerd. Hij is nooit bij de pakken blijven zitten. Hij verloor op 29-jarige leeftijd beide ogen door een oogziekte. Hij was toen een jonge papa van twee schatten van kinderen. Het leven ging voort. En zo ging Ignace terug naar school, kreeg hij een blindegeleidehond,... De leerlingen luisterden met ongelooflijk veel bewondering.

Ignace leerde de kinderen ook hoe ze moeten omgaan met blinde mensen op straat. Eén regel: vraag vooraf of je kan helpen. Zo werd Ignace al meerder keren vastgepakt en meegesleurd naar plaatsen waar hij niet moet zijn. Geen fijne evaring!

Het meest boeiende waren natuurlijk de 'snufjes' die Ignace meebracht. Heel wat dingen die voor hem het leven gemakkelijker maken!


Denver, zijn blindegeleidehond!

Een toestel om boodschappen te schijven.

Een kleurendetector. Ignace wil er goed gekleed bijlopen.


Een toestel om een glas te vullen zonder te morsen.


Een weegschaal die je 'zegt' hoeveel iets weegt.

Een boek in braille. De kinderen wilden wel eens weten 'hoe' je dat moet lezen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten